Home » Статии » Курсови работи [ Добави нова ]

Целина

Целината има стимулиращо дей­ствието върху централната нервна система. Емпирични данни показват, че има и антиревматично действие. Семената на целината се използват като болкоуспокояващи и за понижа­ване на кръвното налягане. Целината се използва и като афродизак. Коре­нището и листата на целината се из­ползват за стимулиране на апетита. Друго от основните действия на це­лината е диуретичното и се дължи на етеричните масла в нея (0,1% в ко­рена и 2-3% в плодовете). Тя се изпол­зва като тонизиращо средство, при запек, при отоци с различен произход (вследствие на бъбречни, сърдечни и др. заболявания) след проучване от курсови работи.

Етеричните масла от корени и стъбла на целина, имат свойствата на дезинфектанти. Диета с целина се препоръчва при алергии, възпале­ния, настинки, болести на щитовид­ната жлеза и пикочната система. Целината намалява кръвното наля­гане, повишава имунитета. Помага да се справим с нервното и физическо претоварване по време на изпити, писане на курсови работи.

Сок от целина се използва в народ­ната медицина като средство за подо­бряване на кръвотворната система и храносмилането. Целината нормали­зира обмяната на веществата. Тя е ефективна за ревматизъм, бъбреци, панкреас и черва. Зелената целина ле­кува изгаряния, елиминира възпале­ния, рани и язви. Пресен сок от целина нормализира телесната темпе­ратура и помага да се понася сухото, горещо време. Сок от моркови и це­лина осигурява необходимите вита­мини и минерали.

Изготвено от курсови работи 

Category: Курсови работи | Added by: kisok (22.03.2015) | Автор: целина W
Views: 80 | Tags: бизнесстатистика, курсови, туризъм, управление, статистика | Рейтинг: 5.0/1
Total comments: 0
avatar