Начало » 2010 » Октомври » 18 » Forton: 73% от новите логистични бази се строят за собствени нужди
12:52
Forton: 73% от новите логистични бази се строят за собствени нужди

Над две трети (73%) от новите логистични и индустриални площи се строят за да удовлетворят собствени нужди на компаниите. Това показва анализът на пазара за третото тримесечие на годината на консултантската компания Forton.

Излезлите на пазара нови площи през третото тримесечие на 2010 г. в София са 12 684 кв.м. Това са сградите на логистичната компания "ТИ Лоджистик" (5184 кв.м) и на вносителя на автомобилни бои "Боди кар" (7500 кв.м), който ще ползва половината от сградата си за собствени нужди, а останалата ще отдава под наем.

Ръстът на новите площи е незначителен през третото тримесечие - 2.5% спрямо второто на 2010 г. Общо от началото на годината са пуснати над 106 хил. кв.м нови индустриални и логистични площи. Така общият им обем в София достига 527 434 кв.м, отчетоха от Forton. От тях 9.24% са незаети, което е малък дял в сравнение с търговските и офис площи, посочи Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton.

Наемните нива на складовете са се стабилизирали на 4 евро/кв.м. Това е спад от около 30% спрямо 2010 и 2011 г., когато цените бяха 5 евро/кв.м за първокласните площи, посочи Александър Танев, ръководител на "Индустриални и логистични площи" във Forton.

На инвестиционния пазара няма голямо движение, като доходността, която търсят инвеститорите от такива имоти е 13%, посочи Сергей Койнов. По думите му основните сделки, които се случват на пазара са релокация на наемателите или предоговаряне на наемните условия.

Компаниите за бързообортни стоки, фармацията, модните оператори и някои търговци на строителни материали са активни в търсенето на складови площи, посочи Александър Танев.
Според в. Дневник пазари

Брой прегледи: 1081 | Добавена от: kursovi | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
avatar