Начало » 2010 » Март » 25 » Икономическите прогнози за България за 2010 година не са оптимистични
17:47
Икономическите прогнози за България за 2010 година не са оптимистични

Икономическите прогнози за България за 2010 година не са оптимистични

След много трудната за повечето български фирми и граждани кризисна 2009 г. вече влязохме в очертаващата се като още по-тежка за българската икономика 2010 г. Основанията за тази прогноза са много, независимо че икономиките на големите държави от ЕС (Германия, Италия и Франция) - основни външнотърговски партньори на България, започват макар и бавно да "изплуват" от дъното на кризата. Предвид характера на голяма част от българската икономика, която зависи от тях дотолкова, че произвежда стоки, предназначени за износ, то наченки за излизането й от кризата реално могат да се почувстват едва в края на 2010 г.
Независимо, че 2010 г. започна с нови цени на парното, природния газ, водата, транспорта в гр. София и т.н., инфлацията се очертава да е ниска (под 3%), тъй като няма индикации основните суровини, които България внася, рязко да нараснат. Цената на недвижимите имоти вероятно ще продължи умерено да се понижава - до 15-20%, в т.ч. и цените на готовите жилища и офис площи. Известно е че инкасираният ръст от 5-6,5% в последните няколко години се дължеше предимно на "бума" в строителството и търговията с недвижими имоти. Тя обаче е все още "замряла" и с началото на кризата "се изпариха" и чуждестранните купувачи на българския имотен пазар - англичани, ирландци и гърци, а са налице само инцидентни продажби на руснаци и по-малко на украинци. Налице са и продажби на имоти от строителни предприемачи, притиснати от банките с високи лихви по кредитите, теглени от тях около тяхната себестойност (на строителството и цената на земята), а печалби от 200-300% в този отрасъл са само спомен. В София е "замразено" строителството на няколко десетки молове, офис сгради и луксозни жилищни комплекси от затворен тип, както и на стотици други жилищни сгради, на които не е осигурено банково финансиране. Не по-различно е положението по нашите морски и планински курорти, както и в останалите големи български градове, в които дори започнати и почти построени сгради са изоставени поради липса на средства за тяхното довършване. В средата на декември бе подписано споразумение, с което до края на март 2010 г. ще се разплатят 200 млн. лв. между министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството с Българската строителна камара, но неразплатеното строителство от фиска е за 700 млн. лв., а според други данни - над 1,5 млрд. лв. Вместо да се даде тласък на изграждане на инфраструктурни обекти, което да е "локомотив" за изтегляне на стотици български фирми, не само строителни, но и от металообработващата и машиностроителната промишленост, правителството ни "нехае" за българската индустрия и в Бюджет 2010 средства за стимулирането й почти няма. Непрозрачността и непредвидимостта на действията на българското правителство представляват силно рисков фактор, както за отделния предприемач, така, респективно, за икономика ни като цяло.
Налице са и по-оптимистични, но също предпазливи прогнози, като тази на банкера Левон Хампарцумян: "През 2010 г. ще започне процес на излизане от кризата, защото дъното вече ще бъде достигнато. Ще има обръщане на цикъла, но за България това няма да бъде лесно."
Независимо от тези прогнози, се очаква средногодишната безработица през 2010-а да нарасне на 11,5%, а в края на 2009 г. е 9,2%, а нови десетки хиляди българи ще останат без доходи и осигуровки и, респективно, фондовете за ДОО и за "Професионална квалификация и безработица" ще "отънеят" допълнително. Прогнозата бе направена през декември 2009 г. лично от социалния министър Тотю Младенов, а прогнозите на двата големи "синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" са за над 12% безработица. Над милион и половина българи в трудоспособна възраст са икономически неактивни, което подсказва, че те печелят от скритата икономика и не декларират над 6 млрд. евро допълнителни доходи за населението. Това е индикатор за опасното "посивяване" на трудовите отношения, което предвещава преобръщане на тенденциите в стопанството. Това становище е на експерти от Центъра за изследване на демокрацията. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е на същото становище и според него в България "сивата икономика е голямото чудовище, което всички заобикалят".
Брой прегледи: 991 | Добавена от: kursovi | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
ComForm">
avatar