Начало » 2010 » Ноември » 18 » Инфлация сепремви 2010
19:18
Инфлация сепремви 2010

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) нарасна с 0.2% спрямо предходния месец. Така натрупаната инфлация от началото на годината до септември се повиши до 2.9%, а спрямо съответния месец на 2009 г. индексът отчете поскъпване от 3.6%.

Минималното повишение на индекса през септември може да бъде отдадено на поевтиняването при услугите, което компенсира почти изцяло приноса от по-високите цени на хранителните стоки.

По-слабата зърнена реколта в основните страни - производители продължава да оказва натиск върху международните цени на зърнените култури. Като резултат се ускори поскъпването на хляб и растителни мазнини, съответно с 6.7 и 13.3% спрямо нивото им от август. Цените на млечните произведения също регистрират нарастване (2.9%).

Цените на услугите регистрираха спад средно от 1.1%, формиран основно от поевтиняването на комплексните услуги за почивка и настаняването в курортните комплекси, съответно с 19.7 и 15.9%. Това може да бъде обяснено както с чисто сезонни колебания при последните две позиции, така и с по- ниското вътрешно търсене, което продължава да подтиска нарастването на цените в групата. -15

Ценовата динамика при тези позиции се свързва до голяма степен с конюнктурата на световните пазари на суровини. Една от основните причини за поскъпване на пшеницата през август на международните борси бе забраната за износ на зърно от Русия, както и данните за влошената реколта в другите основни зърнопроизводители.

Енергийните стоки също допринесоха за нарастване на общия индекс след повишенията в цените за производство и пренос на електро- и топлоенергия и газообразни горива – средно с 0.8% спрямо нивото им от юли. Не-дълготрайните потребителски стоки от своя страна отчетоха нарастване от 0.5%, водени от по- високите цени в хранително-вкусовата промишленост при производство на растителни и живорински мазнини и хлебни изделия – съответно с 3.2 и 1.9%.

Очаква се по линия на производствени разходи това, както и поскъпването на мелничарските продукти, да се отрази и върху крайните цени на потребител през следващите месеци.

За нарастването на годишна база водещ принос от 7.4 пр.п. имат енергийните стоки, както и административното повишение на цените на електро- и топлоенергията през юли.


По данни на МФ
Брой прегледи: 1051 | Добавена от: kursovi | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
ComForm">
avatar