Начало » 2018 » Юни » 27 » Епоха на Просвещение във Франция
08:21
Епоха на Просвещение във Франция

Епоха на Просвещение във Франция

Кратка информация 


През епохата на Просвещението желанието за свобода е повсеместно, но монархията не прави почти нищо, за да го удовлетвори. Ако културните достижения на Франция през XVII век са съсредоточени във Версай, то тези на Просвещението от XVIII век до голяма степен изтичат през системата от органи и институции, които характеризират буржоазното общество, възникващо с разрастването на търговията и манифактурата. Икономиката на страната започва да се развива с ускорени темпове. Започва обособяването на манифактурни производства шивашки, тъкашки, за платове. Широко се разпространяват салони, кафенета, академии, романи, списания и вестници, масонски ложи и политически клубове. По този начин се развива градска култура, която не се огъва под критиките на тесногръдата дворцова общност.

Френското просвещение се отличава с международен пацифистки привкус - английски и шотландски философи са почетни членове, включително и американците Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън. В противоположност на това династическите войни на кралете изглеждат примитивни и жестоки. Просвещението  във Франция насърчава широко разпространено желание на обществото за свобода, а монархията не прави почти нищо, за да го удовлетвори. Короната, както е изяснено в курсовата работа все повече задлъжнява, въпреки че през по-голямата част от епохата икономиката процъфтява.

През тази епоха степен външната политика е насочена срещу търговския съперник на Франция - Англия;
Този антагонизъм остава опорна точка на европейските взаимоотношения от последните войни на Луи XIV през 1688 г. до свалянето на Наполеон през 1815 г. През по голяма част от столетието, както е посочено в курсовата работа Франция губи битката. Единственият съществен успех, който тя постига – когато френските въоръжени сили помагат на английските колонии в Америка да извоюват своята независимост (1775-1783), - води държавата до фалит. Финансовата криза през този период, в съчетание със социална криза, предизвикана от няколко слаби реколти в края на 80-те години на XVIII век довеждат страната до нещо по-драстично от реформи: революция.

За поръчки на курсови работи:

Kursovi.t@gmail.com

Tel +359 886 031 394

 

категория: курсови работи | Брой прегледи: 521 | Добавена от: kisok | Tags: задачи, икономика, стопанска история, просвещение, КАЗУС, реферат, световна история, курсова работа | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
ComForm">
avatar